Volg de route door de hoofdpoort

Jan 1, 2022

Navarra, een onmisbare doortocht van de route op het Iberische schiereiland

Het einddoel van veel pelgrims, hun horizon, is vaak Santiago de Compostela. Maar om hun reis tot een succes te maken, kiezen sommigen ervoor om met de wind vanachter te vertrekken en andere paden te bewandelen. In Navarra vinden zij de ideale toegangspoort tot een onvergetelijke reis die hen van top tot teen zal veranderen. 

Vier verschillende takken van de camino de Santiago doorkruisen Navarra over een afstand van ongeveer 200 km: twee gedeelten van de Franse route, de route van de Baztan en de route van de Ebro. 

Van de Pyreneeën naar La Rioja doorkruis je het gulle Navarra, langs emblematische plaatsen als Orreaga/Roncesvalles, Pamplona of Puente la Reina, die een rijk cultureel erfgoed bieden. Maar deze veelzijdige regio ontdekken, betekent ook het ritme van de natuur en de plaatselijke gastronomie ervaren en zo de onvergetelijke ervaringen verveelvoudigen. 

Orreaga-Roncesvalles is het beginpunt van de Franse route in Navarra en een goed voorbeeld van wat de streek te bieden heeft: charmante Pyreneese dorpjes in een omgeving met een overvloed aan natuur, zoals Auritz-Burguete of Aurizberri-Espinal. Maar je vindt ook stadjes als Ayegui of Torres del Río, die comfortabel in de valleien tussen graanvelden en wijngaarden zijn genesteld. 

De belangrijkste haltes op deze populaire route bij de pelgrims hebben namen die uitnodigen tot ontdekken: Orreaga-Roncesvalles, Sangüesa, Pamplona, Puente de la Reina, Obanos, Estella … Neem gerust 6 tot 7 dagen om het Navarrese deel van de pelgrimstocht te ontdekken. 

Een rijk historisch erfgoed 

Navarra is erin geslaagd om zijn fabelachtige artistieke erfgoed te bewaren, zoals de wereldberoemde koninklijke collegiale kerk van Roncesvalles, een kathedraal met een uitzonderlijke gotische kloostergang, een brug die sinds de middeleeuwen onveranderd is gebleven, oude kloosters in Leyre en Iratxe, kastelen en talrijke romaanse schatten. In Navarra is de romaanse kunst werkelijk koning: de kerken van Santa María de Sangüesa en Eunate, de kerk van Santísimo Sepulcro in Torres del Río, de brug Puente de la Reina of de kerken van San Pedro de la Rúa en San Miguel, evenals het Palacio de los Reyes in Estella zijn schitterende voorbeelden hiervan. 

Veranderende landschappen 

Dag na dag reis je door steeds wisselende landschappen: uitlopers van de Pyreneeën, het bekken van Pamplona, heuvels afgewisseld met uitgestrekte graanvelden en wijngaarden. Een landschap dat met de seizoenen mee verandert en zo reizigers een permanent en steeds veranderend genot biedt. 

In Navarra kennen de geschenken van de natuur geen grenzen. De rivierengten van Lumbier of Arbaiun, de charmante paden van de bron van de Urederra en de grootste beukenbossen van Europa, in het woud van Irati, wachten op liefhebbers van de vrije natuur. 

Een verscheidenheid van smaken 

Hou je van lekker eten? In Navarra is dit er in overvloed. Het sappige vlees en de gevarieerde kazen van de Pyreneeën, de pintxos van Pamplona, de paprika’s van Puente la Reina, het speenvarken van Estella-Lizarra, de wijnen van het centrum van de regio en de smakelijke groenten uit de Ribera zullen je bekoren op de tafels van alle restaurants in Navarra. Navarra dat met zijn artisjokken uit Tudela, zijn piquillopaprika’s of zijn plaatselijke asperges bekendstaat als de ‘groentehoofdstad van de wereld’. En tegen een glas ‘patxaran’, de plaatselijke aromatische likeur, als digestief zeg je zeker geen neen. 

Andere schoonheden om te ontdekken in Navarra en elders langs de route? Die vind je hier

Langs de routes van smaken en aroma’s

Een ontdekkingstocht van de Spaanse keuken langs de twee belangrijkste routes naar Santiago

De volledige route naar Galicië op je smartphone!

Deze app is je beste vriend op weg naar Santiago