Santiago de Compostela, aan het eind van een avontuur dat je leven voor altijd verandert.

Feb 28, 2022

Wat te doen tijdens jouw verblijf in Santiago?

Santiago de Compostella, de hoofdstad van Galicië, vormt de eindbestemming voor de duizenden pelgrims die elk jaar de pelgrimstocht van de apostel Jakobus afleggen. De stad en zijn beroemde kathedraal, waar volgens de traditie de overblijfselen van de apostel Jakobus begraven liggen, bieden fascinerende culturele en architectonische schatten, evenals een historisch centrum dat de UNESCO tot werelderfgoed heeft uitgeroepen. Bovendien biedt deze stad op het kruispunt van traditie en moderniteit een grote verscheidenheid aan attracties. 

In groten getale stromen de mensen toe in Santiago de Compostela met als enig doel om door het portaal van de kathedraal, de laatste halte van de pelgrimstocht van de apostel Jakobus, te stappen. Dit moment vormt uiteraard het hoogtepunt van elke reis naar Santiago. Maar we mogen ook de andere attracties van de stad niet vergeten. Vergezel ons op een ontdekkingstocht langs de levendige straten, de smakelijke gastronomie, de rustgevende tuinen en de diversiteit van de musea en andere bezienswaardigheden. 

De kathedraal, het middelpunt van de belangstelling 

Je kunt onmogelijk in Santiago de Compostela verblijven of er een paar uur doorbrengen zonder de kathedraal te bezoeken. Dit monument in het hart van de stad spreekt tot ieders verbeelding. Het gebouw, waarvan de bouw in 1075 van start ging, was oorspronkelijk een meesterwerk van de romaanse kunst. Na verschillende uitbreidingsfasen beslaat het vandaag zo’n 8.300 vierkante meter en vertoont het een mengeling van bouwstijlen (romaans, gotisch, barok, plateresco en neoklassiek). 

Bij zonsopgang komen de pelgrims samen op het Plaza del Obradoiro om de Pórtico de la Gloria te bewonderen. Volgens de traditie lopen ze vervolgens door de kathedraal naar de crypte waar de stoffelijke resten van de apostel liggen. Daarna bewonderen ze eerbiedig de Heilige Deur, die alleen in de Heilige Jaren wordt geopend, wanneer 25 juli op een zondag valt. Dit was het geval in 2021 en zal opnieuw het geval zijn in 2022, aangezien het Heilig Jaar voor het eerst in de geschiedenis met een jaar is verlengd.  

Sommigen bezoeken vervolgens de daken van de kathedraal, via het Palacio de Gelmirez, vanwaar ze een uniek uitzicht op de oude stad hebben.  

Achter de kathedraal, op het Plaza de la Inmaculada, bevindt zich de kerk van San Martín Pinario waar je het oude koor in notenhout van de kathedraal kunt bewonderen. Vervolgens keer je terug naar de kathedraal voor de pelgrimsmis, die ‘s middags wordt opgedragen aan alle pelgrims die de camino hebben afgelegd. 

Een laatste tip: voor het beste uitzicht op de kathedraal en om hem in al zijn schoonheid te bewonderen, moet je gewoon … op het Plaza del Obradoiro gaan liggen. 

Opmerking: het bezoek aan de kathedraal is gratis, maar om bepaalde opvallende delen te bezoeken, moet je vooraf reserveren.

UNESCO-erfgoed 

Met zijn emblematische kathedraal, zijn beroemde straten, zijn opmerkelijke pleinen en monumenten, zijn geheime hoekjes, zijn uitzonderlijke uitzichtpunten en zijn parken die uitnodigen tot ontspanning is het natuurlijk geen toeval dat het historische centrum van Santiago de Compostela op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Oude kloosters, tuinen, statige huizen, fonteinen … de stad is onvergetelijk en fotogeniek

Tal van activiteiten 

Een rustige wandeling door de straten rond de kathedraal? Een goede maaltijd, wat tapas of winkelen in het historische centrum? Een bezoekje aan de overdekte markt? Kuieren in de stilte van het renaissanceklooster van het Colegio Fonseca? Een beetje koelte en rust in de parken van de Alameda of Bonaval? Een bezoek aan een van de vele musea van de stad? Een tijdelijke tentoonstelling? Een concert? Het wonder van de verlichte monumenten na zonsondergang? Er is zo veel te doen in Santiago de Compostela dat je meerdere dagen nodig hebt om alle aspecten en geheimen ervan te ontdekken.  

De keuken, nog een schat van Galicië 

Of het nu de lekkernijen uit de zee, zeevruchten en octopus, tapas in de straten van het historische centrum of de traditionele empanadas zijn, Santiago de Compostela is de liefhebbers van lekker eten niet vergeten. We bevinden ons in het hart van een regio waar er geen gebrek is aan culinaire hoogstandjes: octopus ‘á feira’, bonte kamschelpen, venusschelpen, langoustines, kreeften, ‘chocos’ (kleine inktvisjes) of sint-jakobsschelpen herinneren eraan dat Galiciërs in de eerste plaats van de zee leven. Maar ook de ‘Caldo Gallego’ (een groentebouillon op basis van raapstelen, snijbiet, sperziebonen, kropkool, aardappelen en bonen), ‘empanadas’, Galicische ‘cocido’, ‘pimientos de Padrón’ of ‘tarta de Santiago’ getuigen van zeer uiteenlopende gastronomische tradities. Dit alles natuurlijk in het gezelschap van een Galicisch wijntje. 

Musea, wandelingen en ontdekkingen 

Binnen de muren van de kerk en het klooster van Santo Domingo de Bonaval wachten je twee musea in zeer verschillende stijlen. Enerzijds is er het ‘Museo del Pueblo Gallego’ en zijn schitterende wenteltrap, waar je de verschillende aspecten van de Galicische cultuur kunt ontdekken.  

In een heel andere stijl herbergt het ‘Centro Gallego de Arte Contemporáneo’, van de hand van de prestigieuze architect Alvaro Siza, de collectie van de ‘Fundacion Arco’, werken van hedendaagse Galicische kunstenaars en tijdelijke tentoonstellingen.   

De ‘Cidade da Cultura’ op de top van de berg Gaiás biedt liefhebbers van hedendaagse architectuur een reeks moderne gebouwen die door de Amerikaanse architect Peter Eisenma werden ontworpen.  

Een bezoek aan het klooster van San Martiño Pinario, een hoogtepunt uit de barok, het ‘Hospital de los Reyes Católicos’, een van de mooiste monumenten van de stad, gesticht door de katholieke vorsten als onderdak voor de pelgrims die de camino naar Santiago hadden afgelegd, de Plaza de la Quintana, gebouwd op de voormalige begraafplaats van de stad en een trekpleister voor studenten, de Mercado de Abastos de Santiago, een van de beroemdste markten van Spanje, of de Monte do Gozo, de laatste halte voor pelgrims vóór Santiago de Compostela, zijn nog enkele andere uitzonderlijke troeven van een stad die zijn bezoekers een rijke ervaring en een uniek erfgoed biedt. 

 

Langs de routes van smaken en aroma’s

Een ontdekkingstocht van de Spaanse keuken langs de twee belangrijkste routes naar Santiago

De volledige route naar Galicië op je smartphone!

Deze app is je beste vriend op weg naar Santiago

Volg de route door de hoofdpoort

Navarra, een onmisbare doortocht van de route op het Iberische schiereiland