Op de trappers naar Compostela!

Dec 17, 2021

Het plezier om de pelgrimsroute per fiets te ontdekken

Quand on partait de bon matin, quand on partait sur les chemins … à bicyclette“, zong Yves Montand meer dan 50 jaar geleden. En het is waar, een land of een streek ontdekken op louter pedaalkracht is een totaal ongeëvenaarde ervaring. En de wegen naar Santiago de Compostela vormen geen uitzondering op deze regel. Compostela per fiets bereiken, is een optie die steeds meer pelgrims kiezen. Uitrusting, seizoen, routes, fysieke conditie, hier lees je alles wat je moet weten voordat je op het zadel stapt

Van op de fiets zie je het landschap, de mensen, hun gewoonten en hun specialiteiten veel beter. Fiets op jouw eigen tempo langs de paden die je naar Santiago de Compostela in Galicië brengen en proef alle rijkdom van de Spaanse regio’s waar je doorheen komt. Van de toppen van de Pyreneeën tot de uitgestrekte vlakten van Castilië, het prachtige Spaanse landschap kronkelt onder de wielen van jouw fiets en biedt je een onvergetelijke menselijke, persoonlijke en culturele ervaring. 

Welke afstand? Welke route? 

Pelgrims die niet veel tijd op de fiets doorbrengen, worden over het algemeen aangeraden om een redelijk doel te stellen. Beperk je route tot maximaal 50 km per dag. Op dit tempo leg je een van de populairste routes, het Spaanse deel van de Franse route – vanaf Roncesvalles -, in veertien dagen af.  

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om slechts een deel van het traject te fietsen. Om de ‘Compostela’ te verkrijgen (het officiële certificaat dat je de pelgrimstocht hebt voltooid), moet je enkel bewijzen dat je 200 kilometer hebt afgelegd. 

De Franse route en Engelse route vertonen weinig moeilijkheden. De kustroute of noordelijke route en de ‘camino primitivo’ genieten in het voorjaar en de zomer van een ideaal klimaat. Op de zilverroute is de hitte in hartje zomer een belangrijke factor waarmee je rekening moet houden. 

Hoe vind je de weg? Waar verblijf je? 

Hoewel het nuttig is om jouw tocht en routes naar Compostela zorgvuldig op voorhand te plannen, al naargelang je fysieke conditie en trainingsniveau, vertellen we er graag bij dat de meeste routes zeer goed zijn bewegwijzerd en dat je geen kompas en landkaart nodig hebt om je te oriënteren. Op de Franse route volgen de dorpen elkaar bovendien razendsnel op en vind je heel wat herbergen en andere accommodaties die aan de specifieke behoeften van fietsende pelgrims zijn aangepast. 

Welke fiets kies je? 

Een zo licht mogelijke mountainbike (bij voorkeur een hardtail) is een logische keuze. Zo kun je op alle terreinen uit de voeten zonder dat je je krachten verspilt. Een racefiets zal op sommige stukken een handicap zijn. Om je reis voort te zetten, zul je omwegen over minder rustige wegen moeten maken. 

Zorg er bij het vertrek voor dat je banden in perfecte staat verkeren, dat je machine optimaal is afgesteld en dat de onderdelen perfect zijn gesmeerd. Een fiets waarop je je al ettelijke kilometers hebt afgebeuld, is beter dan een nieuwe fiets. Je zult je meer op jouw gemak voelen met materiaal dat je kent. 

Heel handig om te weten: als je de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela met je eigen fiets voltooit, is er een transportdienst die jouw fiets terug naar huis brengt. 

Wat neem je best mee? 

Voor de fietser: een helm van goede kwaliteit, comfortabele kleding, geschikt schoeisel, een reflecterend vest, een felgekleurde regenjas, handschoenen, een zonnebril en bescherming tegen de zon. 

Voor de fiets: een basiskit met gereedschap voor eventuele pech en pleisters voor lekke banden, sleutels, lijm, vet, een hangslot en diefstalbeveiliging. 

Koffers op de fiets zijn beter dan een rugzak die niet alleen je schouders belast, maar ook je mobiliteit belemmert. Idealiter weegt jouw totale uitrusting niet meer dan 15 kilo. Soms bevestigen pelgrims een kleine aanhanger aan de fiets, al moeten we vermelden dat sommige onderdelen van de route voor problemen kunnen zorgen. 

In welke lichamelijke conditie ben je? 

Alles hangt af van de gekozen route en de lengte ervan, maar meerdere dagen fietsen, is een fysieke uitdaging waarop je je beter voorbereidt. Om de steile heuvels aan te pakken, is wat extra training geen overbodige luxe. Leg in de maanden vóór jouw reis een aantal routes af die vergelijkbaar zijn in termen van hoogtemeters en aantal kilometers. 

Wanneer vertrek je? 

De ‘beste’ maanden zijn april, mei, juni en september als het klimaat milder is en er minder neerslag valt. Juli en augustus kunnen zeer heet zijn, waardoor je best vroeg uit de veren bent om te beginnen fietsen. Tussen november en februari is het wegens de regen niet aan te raden om de route te fietsen. Maar ongeacht het seizoen controleer je best elke dag het weerbericht. 

Langs de routes van smaken en aroma’s

Een ontdekkingstocht van de Spaanse keuken langs de twee belangrijkste routes naar Santiago

De volledige route naar Galicië op je smartphone!

Deze app is je beste vriend op weg naar Santiago